''...ALLAH tak akan menguji hambaNYA andai dia tak mampu untuk di uji,..kata kata ini aku pegang apabila aku nenghadapi sebarang dugaan dan ujian dariNYA,..semoga kata kata ini turut menjadi inspirasi kepada orang lain,..AMIN~...''

link link,..!shaya terjah,..!

hulubalang

nuffnag

Friday, December 31, 2010

alhamdulillah

assalamualikum semua,..;)

ape macam malam tahun baru,..?sambut mane kamu orang,..?ahahaaa~~ayat dah tunggang langgang,..biaq pi lahh,..huuu~bahang bola sepak maseh terasa,..syabas buat pasukan MALAYSIA,..!*tu first time woo mie tengok bola,..memang puas hati lahh,..;D* 2010 bakal melabuhkan tirainya dalam beberapa minit lagi,..dan sinar 2011 bakal menjelma,..sinarkah,..?harap harap begitu,..amin~hehe~

alhamdulillah,..mie dah selamat sampai kat kampung parit buntar perak,..mak abah memang nak singgah kampung dulu before mie gerak balik penang,..;'( habes suda cuti semester mie,..bermula kembali hidup as a uni student,..huu~macam macam benda mie kena face untuk this next semester,..dah tak boley main main dah,..haha~teringat masa sem lepas,..siap boley bace novel dalam class,..tapi class bel lahh,..;p *bel tu class bahasa inggeris* haha~nakal gila lah,..

insyaALLAH esok pagi pagi mie gerak balik uni,..actually syukur sangat sebab before nie permohonan untuk dok kolej mie tak dapat,..dah stand by lah umah sewa,..depressed gila lah,..just imagine,..pagi pagi bangun kena tunggu bus nak pi uni,..balik pon tunggu bus lagi,.uurrrrgghhh!frankly speaking,..mie tak suka menunggu,..haha~kalo nak naik bus tu tade hall lahh,..tapi bab tunggu menunggu tu yang tak boley tu,..comeyy manje kan,..?

mak abah yang pikir barang pe nak bawak,..aku memang tak semangat gila nak dok umah sewa,..tau je lah macam mane cabaran nye kan,..dengan senior pulak cuma eny je yang join aku,..sebab membe lain suma dapat kolej,..tup tup semalam dalam perjalanan *dah sampai tapah dah mase tu* azie call kata aku n eny dapat kolej,..senarai permohonan kedua,..

syukur sangat,..!

"terus berubah emosi k.lang kan,..?before nie kalau mak tanya sepatah sepatah jugak yang k.lang jawab,.." tu kata mak,..

nampak sangat lah yang aku memang tak boley control emo,..-.-''

tapi memang betul wooo,..dok luar sorang sorang,..nak kena rushing sume benda,..sape tak risau kan,..?nak pulak life as student civil,..getting hectic lahhh,..hopefully everything gonna be oke,..;)

tamat sudah cerita pasal uni,..kalo tengok berita pon dorang dah imbas ape yang berlaku sepanjang tahun,..nie giliran mie pulak nak imbas moment moment indah yang berlaku kat mie,..haha~

januari. mie n along sambut birthday dengan family dekat medan ikan bakar pelabuhan klang,..;) 
 
gemok came back,..*january is it dear,..?*

februari. result spm keluar,..bermula sesi pemilihan course tok further study,..

mac. gather dengan mochub kat sunway lagoon,..best moment ever,..;) 
 
18 mac 2010,..we start again dear,..psstt,..ily,..hehe~
 
national service at kem akademi kepimpinan segari kumpulan 2 siri 7 2010,..cian gemok kena tinggal tiga bulan,..;p

april. ns life,..

mei. ns life,..

jun. finish ns service,..;) start thinking about uni life,..tata selangorr,..hai hai penang,..

julai.uni life,..start blogging,..heheheee~

ogos. sambut merdeka dekat kolej,..tingkat 9,..ahahhaaa~~dengar bebudak kolej menjerit sana sini,..tenok bunga api dari jauh,..;p

september. 070910 n 090910,..;) celebrating hari raya aidilfitri lahh,..

oktober. final exam,..grrrrr~~
 
november. yeeayy,..!its holidayy~hehe~cuti semester lahhh,..! ;D

disember. join reu gemok at sunway pyramid,..spending my time to the fullest with everyone who i love,..;)  

n its overr,..;'(


heyyy everyone,..mie mohon maaf andai ada salah silap sepanjang tahun 2010 nie,.haha,..tahun baru,..azam pon baru lahh,..kan kan kan,..? ;)




p/s;my dear gemok,..i'm sorry for everything that i've done,..tok segala yang sengaja n tak sengaja,..;p
 




Thursday, December 30, 2010

deadline

assalamualaikum,..

urrghhh!

i hate this,..!

deadline of my honeymoon aka semester break,..!

tomorrow off to penang,..;(

attend kuliah,..test,..quizzes,..lab,..etc etc,..

gonna mishh my home sweet home,..my bed,..my everything,..!

arrgghh!

tah bila boley balik lagi,..huwaa~

nyte all,..;(

pray for mie oke,..?



p/s;homesick lah naty nie,..-.-'' **yup,..!aku memang manja,..!**



Wednesday, December 29, 2010

let those pixca tells u

assalamualaikum,..

hehehee~~big big bigggg smile,..;D

the entry that tells u the secret,..hehe~

 

just love this one,..the photographer*tak tau sape yang snap* seems know i love to pick pixca from back,..muahahaa~~


i dont even know when they snap this,..uuurrghhh,..!tak comell lah masa nie,..;p


them,..only mie n my dear gemok didnt looked at the camera,..;(


 lalalalalalaaa~~wanna know him,..?TAK PAYAHHH,..!hehe~


my big big senior,..haha~that one with the yellow shirt at the back,..my best fwen ever,..kebetulan yang tak dirancang,..;)


last but not least,...

 

the pixca of us,..!

http://www.emocutez.com

actually last saturday*last saturday punya event baru hari nie nak update,..?-.-''* gemok have reunion at sunway pyramid,..*saje je menyibukk join his reu,..;p* huu~all of them are my senior lahh,..we came from the same school,..boarding school to be exact,..sliss,..;)

while that nite mie n family watched movie,..TRON LEGACY in 3D,..whhooaa!totally superb,..!even we watched it without subtitle,..uuurggghh,..!hard to understand,..but their action were awsome,..!!

gemok have his own agenda too that nite,..huu~~family gathering kat sunway jugakkk,..haha~we both at sunway pyramid,..but of course lah tak akan jumpa,..;p

such an eventfull day,..from the early morning,..till the late night,..waarrghh,..never n ever do that again,..promise,..!

just imagine,..from sunway,..back to klang,..n come back to sunway,..ahahhaa~~padan muka gemok kena drive,..totally exhausted,..but,..i had a wonderfull day to remember,..macam macam ada,..haha~

http://www.emocutez.com

till then,..

salam semua,..*wink*





Saturday, December 25, 2010

tomorrow n tomorrow n tomorrow,..!

cant wait for tomorrow,..!

http://www.emocutez.com



arrghhhh,..!!


because of,...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V
shhhh,..!its secret,..haha~


nyte all,..

assalamualaikum,..;)





Thursday, December 23, 2010

bulatan suweyy

assalamualaikum,..;)

sekali lagi entry berkenaan cara pemanduan berhemah aku,..haha~~tade ape pon nak cakap,..cuma nak lepas tension pasal asyek tak boley learn from mistake,..tu kata orang putih,..haha~sapa biasa lalu area shah alam tau la macam mana keadaan jalan kat situ,..

salah kau tapi kau tuding jari dekat jalan raya pulak ye,..?!

actually round about depan uitm tu mmg round about suweyy aku kott,..tadi untuk hari ke tiga amik mak,..aku makan jalan orang lagi,..issshhhh!~geram betul,..padehal dah budjet nak belajar dari silap sendiri,..!aku nak masok pukul 12,..but aku amik line kanan,..sepatotnya aku ada kat line kiri,..bagi memudahkan pengguna jalan raya yang lain tau arah aku,..tapi tadi aku buat lagi silap yang sama,..

"u suppose to take the left line lah,..kalau ada kereta dekat belakang macam mana,..?"hah,..jpj pencen dah bersuara,..oke,..i admit,..tu salah saya,..!

esok tanak bawak kereta buat silap yang sama lagi,..;)




p/s;agak agak ade tak jalan nak pi sirim yang tak payah lalu round about ha,..?banyak sangat lah bulatan dekat shah alam nie,..-.-''



Tuesday, December 21, 2010

sejak bergelar pemandu

assalamualaikum,..;)

dah lame tak update,..sampai lelaki jahat tu pon dah tegur tegur kat fb nape dah lame tak update blog,..muahahaa~~tak lupa,..tapi tade cerita,..so dok diam diam dekat umah sambil tanam jagung tak berbuah lagi best,..;D

merepek suda,..!

http://www.emocutez.com

kembali kepada tajuk asal,..moh kita berbicara dengan lebih serius,..hari nie sebagai permulaan abah benarkan aku amik mak,..memang la hari hari pon kena amik mak aku balik keja,..tapi petang tadi aku dibenarkan oleh jpj pencen aka abahku tersayang untuk drive dari umah aku kat klang sampai sirim seksyen 2 s.alam,..tak tau kat mana,..?pi google sendiri oke,..malas aku nak terang panjang panjang,..;)

kesalahan pertama selepas beberapa hari memegang lesen P,..tak tahu arah nak reverse,..ahahhaaa~~nie paling klakar,..aku nak ke kanan,..tapi tarik stereng ke kiri,..hahahaa~~sudah sudah,..!jangan gelak dah,..!aku je boley gelak,..!!

http://www.emocutez.com

oke,..perjalanan bermula,.masa tu hujan renyai renyai,..aku dah cakap kat abah dah,.."ujan lah bah,.." abah jawab sempoi je,.."tak pe lah ujan,..bila lagi nak belajar,.." then i replied,.."oke,..k.lang bawak,..tapi balik abah bawak,.." tau tak kenapa aku tanak drive pegi balik,..?sebab ujan ujan kompem depan jaya jusco bukit raja tuh jem sakan,..pluss,..agak payah kott nak kua kat situ,..keta sume pakat bantai laju,..ketaq pale lutot woo~

http://www.emocutez.com

sampai sudah depan tol,..oke,..TAK SAMPAI,..!ahaha~~salah budjet,..aku takot terlanggar bumper,..last last terjauh lah pulak,..dengan senyum simpul,.."tolong,.." tu je la yang mampu aku cakap kat abang jage tol,..ahahaa~~dye tolong touch n go kan,..naseb bek la aku bukan jenis pelupa nak ucap terima kaseh,..sambil tersenyum manis,..haha~*naseb bek jugak kau hensem si abg jaga tol,..*

http://www.emocutez.com

i'm driving smoothly,..n steady,..al maklom la,..pemandu berwibawa,..haha~kat highway abah cuma tegur aku lambat potong keta,.."u should take only 10 sec,..tu yang abah belajar dulu bila nak potong kereta orang,.."fine,..i get it,..!then masa kat round-a-bout*macam nie ye eja nya,..?bantai la,..* depan uitm  aku terlaju,..pluss makan jalan orang,..haha~sila jangan salahkan aku,..round-a-bout dalam litar tak extream macam tu ye anak anak,..harap maklom,..

http://www.emocutez.com

tu je la kisah hari pertama aku drive sejauh tu,..jauh la sangat,..naik highway baru 15 ke 20 minit dah sampai sirim,..tapi kalo ikot kelajuan kura kura baru nak belajar merangkak macam aku,..40 minit koottt,..sila jangan gelak,..!

http://www.emocutez.com

al kisah tentang lesen dah settle,..tiba masa nak dapat green light untuk membawa proton wira turun temurun tu ke penang je,..sem depan jgn harap la,..tadi mak hint hint pon abah kata,.."ishh,..naty dulu la,.."

oke,..sila guna pengangkutan awam yang sedia ada di penang tu dulu ye cik srikandi mie,..before u get the key,..terbaik lah,..!


http://www.emocutez.com

selamat malam semua,..;)



p/s;before tidur jom kita sama sama maafkan orang lain,..mana tau orang lain pon terdetik nak maafkan kesalahan kita,..kan kan kan,..?*wink wink*





Saturday, December 18, 2010

thankx

salam,..

this is my first entry selepas mie berperang dengan perasaan sendiri last week,..btw thankx a lot to people yang banyak support mie sepanjang tempoh itu,..

''...ALLAH tak akan menguji hambaNYA andai dia tak mampu untuk di uji,..kata kata ini aku pegang apabila aku nenghadapi sebarang dugaan dan ujian dariNYA,..semoga kata kata ini turut menjadi inspirasi kepada orang lain,..AMIN~...''

hampir terlupa dengan kata kata semangat yang aku pegang dari dulu,..tu la manusia,..kalo fikiran di kuasai anasir lain,..alhamdulillah,..aku semakin sembuh dari penyakit itu,..perlukan sedikit lagi kekuatan untuk betul betul bangun,..

thankx semua,..;)

doakan mie sentiasa tabah ye,..mie nak amik semangat kamu orang sikit,..tak pe kan,..?;)

mie mungkin akan slowkan aktiviti berblogging,..but tak bermakna kita tak boley keep in touch,..sapa sapa yang nak mie follow balik do inform mie,..biar mie tak lepas pandang,..nie pon banyak kunjungan yang mie belum balas,..insyaALLAH ada masa miejenguk blog kamu orang k,..

salam semua,..;)





p/s;dear sayang,..i know u're my silent reader,..n u always be my silent reader,..but sometime i do need ur words here,..pliss,..always miss u more than anyone else,..abg,.




Sunday, December 12, 2010

heart-to-heart

salam,..

dah lama sangat rasanya mie tinggalkan blog,..banyak kunjungan yang tak sempat mie balas,..mie mohon maaf sangat sangat,..

i'm not in a good condition,..kalo sapa yang memang follow aku dari mula tau kot macam mana aku belajar benda yang aku tak minat,..macam mana aku tahan dengan sesuatu yang aku tak suka,..even puas aku pujuk hati tok itu,..civil,..

aku terima ketentuan ALLAH bila aku dapat course tu as my resposibility tok buktikan dekat mak abah yang aku boleh,..tapi aku gagal laksanakan tanggungjawab tu,..aku dah buat yang terbaik,..memang dari sekolah lagi aku bukan jenis yang cekap bermain dengan angka,..selalu careless,..even dah banyak wat latihan,..tak penah ponteng class,..tapi ALLAH uji aku lagi,..

"la,..kau bukan minat civil ke,..?nape tak bagitau mama dari dulu,..?aku ingat kau memang minat,..sebab mama tanya kalo kau nak tukar course mama boley tolong,.."tu kata k.nem,..

aku pon tak tau aku ke yang salah sebab tak bagitau,..aku ke yang tak usaha untuk cuba suka civil,..sebab aku rasa dorang tahu apa yang aku nak dari mula,..first tesl,..n second qs,..

tesl,..dapat je result spm subjek first yang aku check subjek bi,..B+,..upsr pmr,..aku tak penah lepas dari A tok subjek tu,..automatic hasrat aku nak amik tesl terkubur,..

qs@ukur bahan,..k.nem amik qs,..dan maseh bekerja dalam profession tu sekarang,..sebab dye boleh menyebabkan aku yang dalam aliran sains jadi kuat tok amik qs sebab dye cuma dalam aliran akaun,..first n second choice aku choose qs,..pegi expo uitm,..jumpa dengan some lec n they said i'm good enough to face qs,..but not civil,..tu yang mereka cakap,..masa tu memang expect yang aku akan dapat qs,..at last,..surat tawaran ada depan mata,..tergamam,..civil,..jadilah aku yang sekarang,..

satu lagi minat yang aku tak pernah bagitau sesape,..kulinari,..aku pernah bagitau apa yang aku minat dekat mak,..tapi mak kata,.."k.lang tak rasa rugi ke k.lang dah penat study sains tapi nak alih ke situ,.." cukup mak cakap macam tu aku dah tau yang mak tak setuju dengan pilihan aku,..dalam borang permohonan ipta aku saja selitkan kulinari,..

apa yang aku buat semuanya tak kena,..mak kata aku banyak sangat online,..tapi kalo kat kolej bila perlu je aku online,..aku bukan jenis yang addicted dengan fb,..deactivate account fb,..tu mungkin salah satu cara untuk aku tak leka,..blog nie pon aku hampir delete,..tapi tak sampai hati since this is like my own diary,..dah tak de tempat dah aku nak luah melainkan dengan cara nie,..even tade yang baca sekurang kurangnya aku puas,..

aku keliru sangat sekarang,..dengan keadaan kesihatan yang tak bape ok,..aku perlukan semangat untuk teruskan civil,..aku perlukan nasihat untuk bangun,..

masa spm aku di uji dengan dugaan lain,..dah masok u dugaan nie,..mak selalu cakap kegagalan yang buat kita matang,..tapi setelah kita bangkit untuk lawan semua tu,..

aku hampir give up,..kadang kadang ok,..kadang kadang down balik,..emosi tak stabil,..tak tau macam mana nak positifkan diri,..erti kata lain,.almost lost,..

aku perlukan masa untuk diri sendiri,..aku dah tak kesah pasal blog baru pilihan yang aku join,..aku cuma nak rehat,..sebelum cuba memikirkan sesuatu dengan lebih waras,..maaf semua,..doakan aku lebih tabah dan matang,..



kenapa orang lain boley tapi kau tak,..?kenapa orang lain usaha cket tapi dorang dapat lebeh,..?kenapa orang lain senang dapat dean list tapi bukan kau,..?kenapa kau tak boley hadapi benda nie,.sedangkan kau pernah rasa lebih teruk dari nie,..kau memang cepat lemah kan,..?yang kau tau sekarang cume air mata,..kau tak rasa membazir ke,..?





p/s;i'm not strong enough to face all this alone,..i need u mohd asrar,..




Wednesday, December 8, 2010

off

salam,..;)

esok n lusa mie tak on,..ada job-to-do,..gonna miss everything,..ingat nak bawak je lappy nie sekali,..tapi macam bahaya pulak,..kang hilang sia sia,..;p

tak pe la,..kamu orang tinggalkan link,..naty mie singgah,..deal,..?

hehe~

btw,..esok undian akan ditutup tepat jam 12 malam,..tak dapat la mie nak paksa paksa kamu orang vote mie,..since mie kena off dari esok pagi sampai lusa petang,..

kamu orang nak undi ke,..?kat sini oke,..;)


nyte semua,..mie tak boley tido lambat lambat,..esok kena guna banyak tenaga,.hehe~

salam,..;)




p/s;imissu,..seriouslymissudamnmuch,..





Tuesday, December 7, 2010

saya awak

Sedar tidak sedar, sudah 3 tahun saya mengenali awak. Tak pernah saya terfikir peristiwa memalukan saya terjatuh ke dalam longkang membuat hati kita bertaut. Terima kasih kepada Allah kerana mentakdirkan saya terjatuh dan terima kasih juga kerana Allah menggerakkan awak untuk mentertawakan saya. Jika tidak, hubungan kita tidak mungkin sampai sejauh ini. Siapa pernah menyangka peristiwa sekecil itu mampu mengikat hati dua insan. Walaupun saya dan awak masing-masing berjauhan, teknologi benar-benar mengikat kita.

Saya sedar, hari demi hari saya semakin menyenangi kehadiran awak dalam hidup saya. Saya bersyukur atas hubungan ini. Bersyukur kerana kita bukanlah seperti pasangan kekasih lain. Awak tidak pernah mengucap kata rindu, apatah lagi kata sayang. Seingat saya sepanjang 3 tahun ini, tidak sampai 5 kali kita bersua muka. Itupun tatkala awak dan keluarga datang beraya ke rumah saya. Saya juga bersyukur ibu bapa kita saling meredhai persahabatan kita. Hari demi hari, kita semakin matang. Saya semakin mengenali dunia, semakin mendalami ajaran Islam sebenar. Dulu, saya fikir hubungan kita tidak salah. Ya, memang tidak salah dari pandangan mata luar. Namun jujur jauh di sudut hati saya, saya sering merindui awak biarpun tiada siapa antara kita yang pernah melafazkannya. Pernah saya angankan awak menjadi pembimbing keluarga saya kelak. MasyaAllah, begitu jauh saya lalai. Kata-kata seorang teman suatu waktu dulu benar-benar mendorong saya berfikir panjang. “Zina hati sememangnya kelihatan kecil, namun dosanya tetap sama”.

Astaghfirullah…saya beristighfar panjang. Dengan segala kekuatan yang ada, saya katakan kepada awak. “Jangan hubungi saya lagi melainkan awak bersedia mengahwini saya”. Saya sendiri tidak pasti dengan apa yang saya lakukan. Saya sedar awak pasti kebingungan dengan kata-kata saya kerana antara kita sememangnya tiada yang istimewa. Saya juga sedar hakikatnya, awak juga punya perasaan terhadap saya biarpun awak mebisu seribu bahasa. Hubungan kita terputus begitu sahaja. Enam bulan berlalu dengan amat sukar bagi saya. Setiap hari saya berdoa semoga Allah permudahkan segala yang terbaik untuk saya, semoga Allah permudahkan jika apa yang saya lakukan benar-benar keranaNya. Ingin saya katakan, betapa sukar melupakan awak. Dalam kesibukan saya melupakan awak, tiba-tiba saya dikejutkan dengan rombongan peminangan. Andai awak dapat melihat hati saya, pastinya awak tahu betapa terkejutnya saya. Ya, awak tunaikan permintaan saya. Awak datang lagi ke rumah saya, tapi kali ini dengan sebentuk cincin. Sekarang saya sudah sah menjadi permaisuri hidup awak. Sekarang saya bebas merindui awak tanpa rasa berdosa, saya bebas berbicara dengan awak tanpa rasa bersalah dan saya bebas menyayangi awak kerana awaklah pembimbing hidup saya. Terima kasih Allah ikatkan kita dengan tali perkahwinan biarpun pada usia muda remaja.

Terima kasih Allah menghadirkan awak sekali lagi dalam hidup saya.




sumber:iluvislam






my 101 th follower

salam,..!

wow~~followers blog mie makin hari makin bertambah la,..;p

nak kata blog nie banyak bahan ilmiah,..tu jauh panggang dari api kott,..tutorial blog,..?lagi la,..satu pon mie tak penah post,..muahaha~bukan kedekut nak share pe yang mie tau,..tapi tak reti nak mengajor anak orang,..kang kalo terbagi ajaran sesat payah lak,..mie nie dah la newbie lagi,..silap silap kena banned pulak macam uncle seekers,..blog nie sekadar apa yang terlintas di fikiran n perkara perkara yang berlaku around mie,..

mie akan berusaha untuk banyak kan lagi entry dalam sehari,..muahahaaa~~biar kamu orang termuntah muntah baca blog mie,..weekkk~*boley ke pon,..?*

jom usha who is my lucky 101th followers,..

tada,..~


nak tahu sape insan bertuah nie,..?rajen rajen kan la tangan pi blog beliau,..tak rugi wwooo~macam macam ada,..;D juz click pada header blog beliau tu,..anda akan terus terbang ke paris sana,..;)


heee~thankx to all my followers,..!naty mie ada masa mie buat award untuk kamu orang ye,..;p



p/s;kenapa 101 bukan 100?sebab nak tunggu 1001 lambat lagi,..mie amik la num kesayangan mie tu dulu,..101 pon boley,..;p hehe~ need  ur vote,..!