''...ALLAH tak akan menguji hambaNYA andai dia tak mampu untuk di uji,..kata kata ini aku pegang apabila aku nenghadapi sebarang dugaan dan ujian dariNYA,..semoga kata kata ini turut menjadi inspirasi kepada orang lain,..AMIN~...''

link link,..!shaya terjah,..!

hulubalang

nuffnag

Thursday, August 26, 2010

dapor panasss,..

alahai~nak bersahur punya pasal,..sanggup menapak sampai depan pi@pusat islam tok beli makanan,..lalala~order nasi goreng telor,..dah naik atas baru pasan yang tukang masak tak sempat goreng telor untuk aku,..!!grrrrrr~

http://www.emocutez.com

naseb bek rugi 30 sen je,..kah kah,..buttt,..tak sedap pon nasi goreng tu,..

pas nie tanak pi beli dekat situ lagi,..!


http://www.emocutez.com








Sunday, August 22, 2010

ayam penyet,..?(apekah)

semalam buka bersama eny ate' azie linda anis naim jai alip anas n beliau,..!;D

dekat mane,..?ayam penyet,..ahaha~cam tak sedap je bunyi nye,.lala~ mostly makanan indonesia,..ala ala ole ole bali yg dekat pyramid tu,..huu~but murah cket kot compare to ole ole bali,..;p

sedap lah jugak,..juz their service agak lambat,..or,..aku je yg order lambat,..??

http://www.emocutez.com

ehehe,..dah la tak kenal air teh susu,..kesian kat beliau,..sebab suh mie rase tu air dye ke air yg azie order,..aleh aleh,..ate n linda rase jugak sbb deria rase mie tak bape nak berfungsi,,..ahahaa~~

http://www.emocutez.com

''nie air teh la mie,..''<---ate',..ehehe~sorry sayang,..

http://www.emocutez.com

lidah tak bape nak betol kot,..!;p

semalam bukan main nak makan BR,..tapi,...lepas menghadap YANG MAHA ESA,..terlupa pulak nak beli,..adeyh,..macam mane nih,..???!

 to them;naty kita buka sama sama lagi k,.!;)

to him;saya sayang awak,..!

http://www.emocutez.com










Friday, August 20, 2010

abah,..

i miss my abah very much,..


n i miss my home sweet home,..

mak abah,..k.lang nak balik,..boley tak dis weekend sume datang sini,..even k.lang tak dapat balik,.at least we can break our fast together here,..


hmm,..i know dis would never happen on dis weekend,..

may ALLAH bless them,..amin~






Wednesday, August 18, 2010

call from bby,..!

malam tadi,..dalam class bel ada call from k.long,..i thought it was an emergency call,..i'm sending her dis text--->''sori,..k.lang dalam class,..tak perasan ada call,..''n k.long replied--->;''it's ok,..ingatkan kat hostel,..ni ha alya nak cakap dengan mak lang,..''

''ok,..naty dah habis class k.lang call balik,..''<---i replied back,..;)*berbunga riang,..!!*
http://www.emocutez.com

''that's all for today,..''said our lec,..hah,..!teros terpa pintu,..hahaha~~bby alya punya pasal,..m.lang jadi org pertama yang keluar class tau,..!;p

among our conversation,..alya buat apa,..?''tengah tengok upin ipin,..''<---gaya loghat alya lah,..!tambah pelat pelat dye tu,..hehe~

''mak lang buat apa,..?''<---tanya sebab uminya suruh,..hehe,..kalo tak di suruh,..hp k.long entah ke mane dia main,..lalala~~

tu je la yg sempat cakap pon,..coz dye dah khusyuk tengok movie upin ipin,..!;)

btw,..i feel very exhausted today,..huu~~plus kepala tak bape nak ok,.asyek rase pening pening lalat je,..

naseb bek hari nie hari rabu,..n dah dapat pengecualian kor,..!kalo tak,..dah la puase,..kena gi kor pulak,..adeh,..dugaan betol untuk mereka,..lalala~

till here,..!nak tido jap,..hehe~tido tu kan ibadah,..;p <---mase puasa ibadah nie la paling ramai org buat,..hehehehe,..termasok saya,..!

http://www.emocutez.com











Monday, August 16, 2010

my everything,..

just now i call my mum,..n mum told mie that adik gonna have trial pmr starting tomorrow,..

wish u all the best dik,..even aku salu gado gado ngn ko,..doa aku tetap bersamamu,..;p

haha~~sebak gak masa on call ngn mak tadi,..but menahan rasa,..''semalam semua ada,..k.lang je tak ada,..''<---mak,..;') whateva it is,..i'm not at my home sweet home rite now,..huu~~

mak cerita alya dah banyak cakap,..''mak lang mana alya?''<---ask 'em,..bby--->''mak lang tak ada,..mak lang dekat uitm,..''hehe,..best nye kalo ley dengar suara si kecik nih,..;)


 rindunya nak peluk alya,..


 acu n bby,..








Friday, August 13, 2010

all for sudden,..

i heard a song,..that reminds mie to sumthing,..sumone,..n maybe some incidents,.it is not my purpose to remember the memories that had happened,..


IT IS NOT MY PURPOSE,..!sorry dear,..


i hate when i couldnt erase everything,..i hate myself when i keep thinking and talking bout that,..!


luckily u're here with mie rite now,..i dont know how to imagine myself if i'm alone,..




"...i drop a tear in the ocean,..the day u find it,..is the day i will stop missing u,.."





Thursday, August 12, 2010

first n last,..

lalalalaa~~bermulanya bulan baru,..ramadhan,..;)

http://www.emocutez.com

since malam semalam,..dah sebak sebak dah,..ahaha~~cengeng lah kau mie,..!eh,..suka hati saya lah,..!;p sume sebab teringat dekat family yang jauh dimata,..huu~~
malam tu abes class bel lambat,..so sempena esoknya nak puasa,..kitorang ramai ramai pi foodcourt,..nak supper lah konon,..aleh aleh,..mie --->''tak jadi lah wei,..aku naik dulu ae,..''sebab tengok tsunami manusia kat fc,..pack,..!plus tade tempat nak duduk..dalam perjalanan naik,..sobsobsob,..

http://www.emocutez.com

sampai je bilik,..terus text beliau,..nak call mak,..takut makin rancak lak banjir kat mata tuh,..ahaha~luckily beliau tak jemu melayan,..*blushing*

http://www.emocutez.com

lame jugak lah meleleh,..sampai bengkak bengkak mate,..gara gara dah homesick,..huu~~nak kata tak penah jauh dengan family,..penah je,..f1 till f3 dok hostel,..but maybe sebab dah dua taun merasa puasa dengan family,..tiba tiba taun nie,..sorang sorang lak,..tu yang tak dapat tahan tu,..huu~~

first puasa,..pi bazar dengan mereka,..lalala~~jauh la gak nak menapak,..adoyaii~baru rase nikmatnya bila ada kereta,..lalala~~;p

the fact is,..bazar kat sini tak semeriah kat klang,..tu lah yang boley aku describe,..lalala~sambil usha usha makanan apa yg nak di beli,..hampir meleleh lagi,..!;p

memang cewek lah ko nie mie,..!teringat masa beli juadah berbuka sama sama dengan mak taun lepas,..huwaaa~~~

http://www.emocutez.com

at last,..saya beli makanan kegemaran saya,..nasi lauk ikan pari masak asam pedas,..;) plus air chrysanthemum,..yummmy!!

huu~~selamat berbuka familyku,..;) text di hantar jauh ke klang,..lalala~~n my mum replied ''sama sama'',.

masa buka tiba,..!adeh,..cube teka pe jadi,..?;p
tak lain tak bukan,....

http://www.emocutez.com

''tak baik lah nanges depan rezeki mie,..''<---kata mereka,.. ok ok,..aku tak nages da,..;) btw,..thankx to beliau especially,..n azie te eny linda plus anis,..coz sudi temankan kawan korang yang banyak kerenah nih,..!mmmmmmuuuaah3x! tok korang sume,..ehehe~

http://www.emocutez.com



eny azie linda n te'



first time tengok orang masak murtabak macam nih,..kalo kat klang,..lain cket kot,..;p



kecik kecik dah tolong family,..;)



nah,..sebak tak,..?huu~~kalo kat umah,..berpinggan,..kat sini,..berplastik lah pulak,..!;p





noorhamidah edros,..semoga engkau tetap tabah dalam menghadapi segala cabaran dan dugaan ketika berjauhan dengan keluarga tercinta,..amin~;)





p/s;ape kena mengena entry nie dengan tajuk,.??pasal pegi bazar lah,..!tu mybe the first n the last kitorang menapak,..ahahaha~~pasnie,.nak mohon delivery pulak lah,..!siap sedia kepada beliau,..;p




http://www.emocutez.com





Tuesday, August 10, 2010

alamak,..!terkeluar pulak,..

''kitorang nak pegi jj,..korang nak ikot tak,..?''<---ain,.dalam hati berpk,..kalo g jj,..boley makan BIG APPLE,..eheee~~tah macam mane,..dah ade kat bus stop,..!;p haha,..sume sebab aku dah mengidam nak makan big apple before pose,..huu~~mmg wat keputusan yg agak drastik gak la,..mane tak nye,..abes je klas chem,..dengan berbaju kurung*ayu gitu*,..;p pegi jj dengan azie te' ain atien n yana semata2 big apple,..haha~but ain atien n yana memang nak beli barang tok sahur,..lalala~~konon big apple je,...aleh aleh,..spaghetti yg ada kat pizza tu pon kitorang balun,..hahaha~~nampak sgt sume dah lapar,..sempat lagi tu,..merayap kedai ape tah,.dah pukul 6.30 baru nak gerak balik,..ehee~~nasib baik sempat call pakcik prebet*pakcik yg bawak kereta tok student and etc. ala ala teksi but tade meter* kalo tak,..kompem,..!tak pegi klas bel malam tadi,..

ape pon,..thankx kepada ain atien n yana coz mengajak aku g jj,..ahaha~kalo tak,..ade gak yg g jj sorg2 semata mata big apple,..;p

dalam klas bel,..ade wat task sal scrabble,..suddenly teringat kat abah,..sebab dulu salu main upwords ngn my family,..it just like scrabble,..cuma bila nak tambah words,..kena letak atas words yg dah buat,..fight for win,..!haha~~but salu abah la yg menang,..n adik aku yg kalah,..;p i miss that moment lah,..!http://www.emocutez.com


http://www.emocutez.com




girls only,..!;D



duta baru BIG APPLE,..;P



kegirangan jelas terpancar,..;D




http://www.emocutez.com




Sunday, August 8, 2010

pms,..!

What are the symptoms of PMS?

PMS is sometimes called premenstrual tension (PMT) but there is a lot more to the range of symptoms than just tension. Over 150 symptoms have been linked to PMS. These can be divided into two groups: psychological and physical (PRODIGY 2002).

Psychological:

• Anxiety

• Irritability

• Feeling "out of control"

• Tearfulness

• Depression

• Forgetfulness

• Exhaustion

• Feelings of aggression or anger

• Panic attacks

• Changes in sleep patterns, sex drive and appetite.

Physical:

• Headaches/migraine

• Feeling/being bloated

• Weight gain

• Tender breasts

• Abdominal pain

• Swelling of the hands and feet

• Backache and painful joints

• Nausea

• Epilepsy, asthma, migraine and cold sores may worsen.

For some women, the symptoms of premenstrual syndrome are so serious that they have a very damaging effect on their lives at home and at work. If you are among this group, you may find that mood changes threaten your relationship with your employers, work colleagues, partner and children. Sometimes everyone comes to dread "that time of the month".


haha,..aku bukan nak ajar subjek biology lak kat entry kali nih,..!here some info that our man should know very well,..btw,..tok mase dpn gak kot,..haha~to be frank,..aku mmg salu menghadapi masalah2 di atas,..huu~kadang sampai tak bangun n rase nak tido je,..lalala~heaven gile ah kalo boley wat cam uh,..paling ketara mase b4 n after period every month,..huu~~rase nak cabot je anggota anggota badan yg sakit tuh n letak tepi,..haha~bengong,..merepek je,..;p

salu time time pms,..bondaku lah orang yg aku cari,..mintak urut sana sini,..lalala,.sbb mak je yg paham anak dye sorg nih,.huu~but now,..dah kena buat sendiri,..takan la nak fly balik selangor semata mata benda nih,..adoyai,..mampos kena gelak ngn mak naty,..huu~~

on dis time,..i miss my mum damn much,...!because,..my pms is ON rite now...;'(




~mieeim1001~

Saturday, August 7, 2010

lapar,..!

tiba tiba nak makan BIG APPLE lah,..!macam mane nih,..?? -.-''




~mieeim1001~

diary seorang isteri,..

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh ....Bang sakit nye tak ta han saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa


Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....




**dis is not my real article,..i got dis form sumone in facebook,..feel it such a wonderful article that should be shared by everyone,..read it by your heart,..not only by your eyes,..;) btw,..thankx to the real author,..may dis article make u appreaciate those people around u,..who really cares bout ur life,..AMIN~



~mieeim1001~

walllaweyh,..haha~

yes,..!test chem dah lepas,..haha~btw,..ade gak soalan yg tak berjawab,..ermmm,..tu sebab tak ingat formula lah,.!adoyai~ mie mie,..ape la nak jadi nih,..!mak abah,..k.lang dah cuba yg terbaik,..ehee~pade hal mlm b4 test tido punye awal,..haha~penat la weyh,..!kalo stdy pon tak masok kot,..!baik tdo,..huu~

abes je test,..''mie,..kitorg*azie eny linda nak pegi jj,..nak ikot tak?nak beli barang tok sahur,..''<---te' bersuara,..errm,..ok,..aku follow,..tu pon lepas dapat green light dari beliau,..haha~ penattt wooo jalan dengan mereka,..bukan sebab merata kitorg jalan,..sebab gelak je lbey,..hee~dari pkol 3,..sampai 6 lbey baru ingat jalan balik,..tu pon sebab eny ade class,..kalo tade,..tak pukol bape lak nak balik,..haha~



azie linda eny te'



makan~



p/s:cite nie tak abes lagi,..!sape nak sambung,..?te,..azie,..?hahaha~;p kpale dah berat lah,..!mau tido,..nyte!;)





~mieeim1001~

Thursday, August 5, 2010

a letter for him,..



''...jodoh tu dah tertulis,..kalau betol jodoh awak dengan saya,..terpisah 7 lautan pon awak tetap milik saya,..tapi,..kalau memang DIA dah takdirkan awak bukan milik saya,..walau tinggal hanya kita berdua dalam dunia nie pon,..kita tetap takkan bersatu,..''

dear awak,..
''...saya harap ALLAH akan makbulkan doa saya sepanjang saya kenal awak,..sebab saya dah nyatakan dalam doa2 saya,..bahawa awak ialah salah seorang antara mereka yang saya sayang,..saya cuma boleh bersedia bila awak tetap ada di samping saya saat saya memerlukan,.dan saya takkan bersedia untuk kehilangan awak lagi,..TAK AKAN,..jadi,..jangan pernah hilang dari pandangan saya ketika saya menginginkan kehadiran awak,..saya tahu saya tak sesempurna perempuan lain,..tapi,..saya dah buat yang terbaik untuk hubungan kita,..andai ALLAH tetap menguji,..saya harap awak tak beralih arah,..andai awak jodoh saya,..izinkan saya tetap bersama awak,..dan sekarang,..saya tunggu awak call saya,..''

salam sayang,
baby,..




~mieeim1001~

Wednesday, August 4, 2010

asssssyik,..~

bumi penang memang panas lah,..!belang balik plkn tak hilang lagi dah tambah belang baru,..adoyai,..huu~luckily class tutorial en firdaus batal hari nih,..!sooo,..dapat rehat sampai petang,..yea yeaa!!;D lebih asssyik koko dah tak payah pegi,..lalalallaa~~seronok nye!!dapat pengecualian tok 1 semester,..but,..sem 2 n 3 kena pegi gak,..huu~~ok lah tu,..daripade te',..ehemehem,..kena pegi koko petang nih,..hehe,..''te,..jom pegi jj yok petang nih,..''<---hasot te' tak yah pegi koko,..hahaha ehee~tu lah kau,..nape tak mohon plkn,..kalo tak boley join kitorg*mie n azie lepak lepak tiap hari rabu,..;p sorry te',..hehe~



tu la,..ade payong tanak bawak,..;p



te' memang suke wat muka pelik pelik,..tau dah,..haha~



sempat jugak snap even cuaca panas,..huu~





~mieeim1001~

national geographic + jealous,..!

huu~tadi lepak lepak dengan azie te' jai n bear2 dekat food court lepas kebosanan dalam kelas bel,..then aku duduk betol betol mengadap tv,..cherita yg sedang di tayangkan,..national geographic,..immediately teringat dekat abah,..sebab abah suke tengok cite cite cam tuh,..yg berbentuk discovery,..huu~~n msg mak pon turut sampai dlm mase yg same,..wah,..!cam berjanji pulak,..hehe~rindu abah n mak very much,..!!may ALLAH bless 'em foreva,..AMIN~

dah sampai dalam bilek,..aku pon memulakan proses mengodek godek fb,..adooyai~k.nem n k.long tagged some photos of bby alya during her birthday party,..walllaaaweyh,..terbaik ah,..my next birthday kena sambut cam tu jugak aw,..hahaha~~




berposing,..!;)



happy birthday baby,..



yea yea,..alya dapat celop jari dalam choc fountain,..



oohh,..sudah chomot,..;p

nak lagi,..??haha~~sila lawat fb saya,..!noorhamidah_edros1001@yahoo.com~





~mieeim1001~

Monday, August 2, 2010

kesengalan melanda,..~

haha,..~~selame 2 jam class bel berjalan,..selame tu jgk la kesengalan aku turut bergerak,..huu~~tatau nape rase bertambah tambah boring dgn class tu,..orrr,..aku je yg tak bg attention,..tapi tak jugak,...setiap kali de soalan still gak boley jwb,..haha~~<---masok bakul angkat sendiri,..;p *ishish,..nakal betol lah kau nie mie,..!*

weekk,..! do i care,..yg penting aku hepi,..hee~here some photos that proved 'kesengalan' aku dan rakan rakan,..hahahahaa~~sorry gurls,.aku upload tanpa kebenaran,..;p




te' menjerit,.''tidakkk,.!''



rambut yana jadi camtu sebab dye panas,..coz aircond dlm class tak berfungsi,..dah macam org nak beranak da aku tengok,..hee~;p



pic azie sopan lagi kot,..haha~



sorry madame,..this is better than i sleep in your class,..;p



our task:describe your best friend in 2 minutes,..*tulisan cakar ayam,..yeeekk~*



alamak,..!pc te' separoh pulak,..!!



ok,..mase untok serius,..lalala~



last but not least,..hasel karya selepas kenyang makan choc dalam class,..hahaha~





~mieeim1001~