''...ALLAH tak akan menguji hambaNYA andai dia tak mampu untuk di uji,..kata kata ini aku pegang apabila aku nenghadapi sebarang dugaan dan ujian dariNYA,..semoga kata kata ini turut menjadi inspirasi kepada orang lain,..AMIN~...''

link link,..!shaya terjah,..!

hulubalang

nuffnag

Sunday, December 12, 2010

heart-to-heart

salam,..

dah lama sangat rasanya mie tinggalkan blog,..banyak kunjungan yang tak sempat mie balas,..mie mohon maaf sangat sangat,..

i'm not in a good condition,..kalo sapa yang memang follow aku dari mula tau kot macam mana aku belajar benda yang aku tak minat,..macam mana aku tahan dengan sesuatu yang aku tak suka,..even puas aku pujuk hati tok itu,..civil,..

aku terima ketentuan ALLAH bila aku dapat course tu as my resposibility tok buktikan dekat mak abah yang aku boleh,..tapi aku gagal laksanakan tanggungjawab tu,..aku dah buat yang terbaik,..memang dari sekolah lagi aku bukan jenis yang cekap bermain dengan angka,..selalu careless,..even dah banyak wat latihan,..tak penah ponteng class,..tapi ALLAH uji aku lagi,..

"la,..kau bukan minat civil ke,..?nape tak bagitau mama dari dulu,..?aku ingat kau memang minat,..sebab mama tanya kalo kau nak tukar course mama boley tolong,.."tu kata k.nem,..

aku pon tak tau aku ke yang salah sebab tak bagitau,..aku ke yang tak usaha untuk cuba suka civil,..sebab aku rasa dorang tahu apa yang aku nak dari mula,..first tesl,..n second qs,..

tesl,..dapat je result spm subjek first yang aku check subjek bi,..B+,..upsr pmr,..aku tak penah lepas dari A tok subjek tu,..automatic hasrat aku nak amik tesl terkubur,..

qs@ukur bahan,..k.nem amik qs,..dan maseh bekerja dalam profession tu sekarang,..sebab dye boleh menyebabkan aku yang dalam aliran sains jadi kuat tok amik qs sebab dye cuma dalam aliran akaun,..first n second choice aku choose qs,..pegi expo uitm,..jumpa dengan some lec n they said i'm good enough to face qs,..but not civil,..tu yang mereka cakap,..masa tu memang expect yang aku akan dapat qs,..at last,..surat tawaran ada depan mata,..tergamam,..civil,..jadilah aku yang sekarang,..

satu lagi minat yang aku tak pernah bagitau sesape,..kulinari,..aku pernah bagitau apa yang aku minat dekat mak,..tapi mak kata,.."k.lang tak rasa rugi ke k.lang dah penat study sains tapi nak alih ke situ,.." cukup mak cakap macam tu aku dah tau yang mak tak setuju dengan pilihan aku,..dalam borang permohonan ipta aku saja selitkan kulinari,..

apa yang aku buat semuanya tak kena,..mak kata aku banyak sangat online,..tapi kalo kat kolej bila perlu je aku online,..aku bukan jenis yang addicted dengan fb,..deactivate account fb,..tu mungkin salah satu cara untuk aku tak leka,..blog nie pon aku hampir delete,..tapi tak sampai hati since this is like my own diary,..dah tak de tempat dah aku nak luah melainkan dengan cara nie,..even tade yang baca sekurang kurangnya aku puas,..

aku keliru sangat sekarang,..dengan keadaan kesihatan yang tak bape ok,..aku perlukan semangat untuk teruskan civil,..aku perlukan nasihat untuk bangun,..

masa spm aku di uji dengan dugaan lain,..dah masok u dugaan nie,..mak selalu cakap kegagalan yang buat kita matang,..tapi setelah kita bangkit untuk lawan semua tu,..

aku hampir give up,..kadang kadang ok,..kadang kadang down balik,..emosi tak stabil,..tak tau macam mana nak positifkan diri,..erti kata lain,.almost lost,..

aku perlukan masa untuk diri sendiri,..aku dah tak kesah pasal blog baru pilihan yang aku join,..aku cuma nak rehat,..sebelum cuba memikirkan sesuatu dengan lebih waras,..maaf semua,..doakan aku lebih tabah dan matang,..



kenapa orang lain boley tapi kau tak,..?kenapa orang lain usaha cket tapi dorang dapat lebeh,..?kenapa orang lain senang dapat dean list tapi bukan kau,..?kenapa kau tak boley hadapi benda nie,.sedangkan kau pernah rasa lebih teruk dari nie,..kau memang cepat lemah kan,..?yang kau tau sekarang cume air mata,..kau tak rasa membazir ke,..?





p/s;i'm not strong enough to face all this alone,..i need u mohd asrar,..




7 comments:

lynalike said...

mie!! jangan lah macam nie. xdpt dean x smstnye fail ke ape? mie x fail pape kan? cube mie fikir balik. mesti ade something yg mie wat smp mie study pon xdpt mcm yg mie deserve? akak xde laa pandai pon. tp akk rase akk dah strong. maybe fokus xde ke ape ke. cek alek.

ade something yg Allah nak tunjukkan kan drpd dpt qs? qs tu x byk pilihan taw. mksd akk qs tu specific x umum. mcm civil dy umum. sume ade. dr keje dekat loji smp lah keje dekat bangunan sane. cm burj dubai? rotating dubai? skng employer nak multitalented taw, bkn talent dlm satu bnd jewp. mmg laa kte xminat. tp kte try yg terbaek. kalau nak tny akk psl study pon boleh. akak try wat yg mane akk boleh k?

pastu, jgn set kat minda. nak belajar sbb nak puaskan hati parents. ke sbb laen ke. sbb nak tunjuk kat org ke. sbb nak pegi belajar jaoh2 ke. belajar kerana Allah. dekat dy kite kembali. kite hidup ni sbg khalifah Allah. hidup ini ujian jewp. nak tgk kte layak x pegi syurga ke x. and study tu satu elemen utk diuji. i mean satu fasa utk diuji oleh tuhan.

panjang pulak. jangan sedey2 lame sgt okay? ape kate mie bace yaasin? bace ari2 boleh wat diri kite tenang taw. banyakkan ibadat. dekat diri dengan Allah. jadi ape2 yg Allah tentukan buat kite redha.

sorry lah panjang sgt. last words, bersyukur dengan rezeki tuhan walaupon sikit. belajar dari kesilapan. no failure, no success right? take care :)

anis said...

mie . lek laaa . bukan semua yg kte nk kte dapat kan kn kn . betullah kate mak ko . dugaan yg buat kte matang . buat kte berhati2 . so next sem ko tahu ape yg perlu ko buat . tol tak ? mne tau if ko dpt DL . ko leka for next sem .ALLAH tak akan menguji hambaNYA andai dia tak mampu untuk di uji. pgg kata2 ni . jgn salah kan takdir . msti ade hikmahnyee kn . so jom DL next semm :)

lelakiYANGjahatSANGAT said...

mie..be strong...

..ALLAH tak akan menguji hambaNYA andai dia tak mampu untuk di uji,..kata kata ini aku pegang apabila aku nenghadapi sebarang dugaan dan ujian dariNYA,..semoga kata kata ini turut menjadi inspirasi kepada orang lain,..AMIN

ingat ayat tu k..tu ayat yang mie gune..mie..kalau nak kate bende kite buat kite suke..xsemestinye xde cabaran...maybe klu mie ambik course yg mie suke tu...tuhan uji mie dgn bnde lain..mungkin mie jd leke plak nt...setiap yg jd ade hikmah...maybe smue ni jd tuhan nak mie tabah dan lagi tekun stdy...chill babe...be strong....klu betul mie nak buat parent mie bangge...mie mesti boleh...yakin pade diri..down tu perkare biase...bile kite buat bnde kite xsuke...TERTEKAN adalah cabaran utame bg kite...xdpt dekan,atleast mie lulus..if repeat..atleast mie ade peluang untuk tebus...

kalah dipermulaan bukan titik pengakhiran didalam perjuangan...chill...if mie da xde jln lain sgt...mintak dengan Allah petunjuk...

chaiyok budak kecik...u can do it....

gudluck..n harap anda tabah dan kuat lalui smue ni...ok....

Pina :) said...

sabar..kadang2 mmg mcm tu...

sedih bc post ni...

Siti Safiyyah said...

sedih bce entry ni..terasa kesedihan awak..saya nak bagi nasihat pun saya tak masuk u lg..risau pulak kalau nanti saya jadi macam awak..kuatkan semangat okay? :)

lynn said...

mie . sabar tw . bace balik ape yg kau tulis kat ats tuhhh . that's the word from u to us . dan itu jugak yg harus kau pgang . rmmber . kali ni jeh . pasni say no to repeat !

srikandi mie said...

thankx semua,..;) thankx a lot,..doakan mie,..mie amik semangat kalian,..may ALLAH bless us,..;)